Funkcje cyklometryczne
Andrzej: | | 7π | |
arcsin(sin |
| ) Jak rozwiązać tego typu przykład |
| | 5 | |
| | π | | π | |
Wiem, że arcsin(sinx)=x w przedziale x∊<− |
| U, |
| > |
| | 2 | | 2 | |
W takim razie powinienem to zapisać tak? :
| | 2π | | 2π | |
arcsin(sinπ+ |
| )= |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
3 lis 10:24
Jerzy:
| | 7π | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin |
| = sin(π + |
| π) = − sin |
| π = sin( − |
| π) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
3 lis 10:37
Andrzej: Minus dlatego, że jest to 3 ćwiartka?
3 lis 10:38
5-latek : Oj student .
3 lis 10:41
Jerzy:
Tak.
3 lis 10:43