Przeciw dziedzina
Perfect morning: Hejka,
musze znalezc przeciw dziedzine (zb wart) np takiej funkcji
y= x/(sqrt(x2−3x+2)) i pytanie jak takie cos zrobic? sprawdzic jaka jest granica funkcji w 1
?
3 lis 07:14
Janek191:
| | x | | x | |
y = |
| = |
| x ∊ ℛ \ < 1 , 2 > |
| | √ x2 −3 x + 2 | | √( x − 2)*(x − 1) | |
lim f(x) = − 1
x→ −
∞
lim f(x) = 1
x → +
∞
lim f(x) = +
∞
x→ 1
−
lim f(x) = +
∞
x→2
+
więc
ZWf = ( − 1; +
∞)
============
3 lis 07:48
Perfect morning: lub tez wyznaczyc zb wart rownan typu
sqrt (log (5x−x2)/4)
log sinx
Bo mam z kolega jednym wrazenie, ze prowadzacaemu pomylila sie tresc zadania
3 lis 07:48
Perfect morning: Czyli wszystko z granic? Tak mi sie wydawalo szczerze mowiac, ale troche to smieszne, poniewaz
granic jeszcze nie przerabialismy
3 lis 07:50
Perfect morning: Dziekuje
3 lis 07:50
Janek191:
Tutaj nie widzę żadnych równań
3 lis 07:52
Janek191:
Jest też II sposób − bez korzystania z granic
3 lis 07:53
Perfect morning: znaczy no xD, nie jestem dobry w nazewnictwie matematycznym

sqrt (log (5x−x2)/4) z tego wyszlo mi, ze
lim f(x) =
∞
x→ −
∞
lim f(x) = −
∞
x → +
∞
lim f(x) = 1
x→ 1
−
lim f(x) = 1
x→4
+
czyli co z tego rozumiec? jak to odczytac bo szczerze nie pamietam za grosz xD
3 lis 07:59
Perfect morning: Z tego wychodzi, ze f(Df)∊R ?
3 lis 08:00
Janek191:
Może trzeba wyznaczyć dziedzinę funkcji
f(x) = √ log ( 5 x − x24) ?
3 lis 08:07
Perfect morning: Mam wyznaczona jak najbardziej bo to czesc zadania

. Dziedzina wyszla x=R/<1,4>
3 lis 08:12
Perfect morning: Znaczy tfu, zle zapisalem xD D=(1,4)
3 lis 08:13
Janek191:

Zły zapis.
x ∊ < 1, 4 >
Patrz na wykres funkcji f.
3 lis 08:19
Perfect morning: Czyli powinienem sprawdzic granice np dla 0 i 5?
3 lis 08:21
Perfect morning: Bo totalnie teraz nie wiem jak to wyliczyć xD
3 lis 09:07
Omikron: Policz największą wartość wyrażenia w logarytmie, dla niej logarytm będzie miał największą
wartość.
3 lis 09:23
5-latek : Nasz kolega to taki niezly zartownis
Wiem to z swojego doswiadczenia . Nie chce mi sie szukac tych postow
To jest student AGH (czyli nie byle jakiej uczelni ) i on nie jest dobry w nazewnictwie
matematycznym −chyba pekne ze smiechu
albo sobie wymyslil ze jest studentem . Bedzie walil glupa do konca .
Ale wasz wybor . Ja dzisiaj zegnam sie z forum wiec bede wylapywal takich gaggatkow
3 lis 10:06
Perfect morning: Na AGH liczy sie tez fizyka i angielski, wiec nie przesadzaj, wcale nie musze byc swietny z
matematyki, a poza tym nawet gdybym tym studentem nie byl, co w tym zlego, ze chce zrozumiec
matematyke, bo chyba czegos w tej wypowiedzi nie rozumiem?
3 lis 10:53
Piotr: Ale kolega nie bardzo potrafi zrozumieć, że są też osoby, które łapią matmę nieco wolniej, a
samo to, że ktoś przyszedł na forum to chyba na plus dla niego, że chce się czegoś dowiedzieć
i nauczyć, ale lepiej takiego od razu zniechęcić, co nie panie 5−latku?
3 lis 10:57