geometria analityczna
Karola: W trójkącie prostokątnym ABC |<ABC|=90 stopni dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−2) i
C(0,8). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole trójkąta ABC to 20.
wyszło mi,że:
36=2y
b+5x
b v −4=2y
b+5x
b
| 1 | | 1 | |
zrobiłam to ze wzoru P= |
| |det(AB,AC)| lub P= |
| |det(CA,CB)| /AB, AC, CA, CB − wektory/ |
| 2 | | 2 | |
nie wiem co dalej?
mają wyjść 4 opcje
B(0,−2)
B(4,8)
Proszę o pomoc

3 lis 02:47
Karola: proszę o pomoc, potrzebuję tego przed 8.20, bardzo proszę
3 lis 03:59
Perfect morning: wierzcholki AC daja prosta b tak? ze wzoru na pole 1/2ab wyliczysz sobie dlugosc a, majac
wierzcholek C i dlugosc a wyliczysz sobie wspolrzedne B
3 lis 07:25
Janek191:

A = ( 4, −2)
C = ( 0, 8)
B = ( x, y)
Mamy
→
BA = [ 4 − x, −2 − y ]
→
BC = [ 0 − x, 8 − y ] = [ −x, 8 − y ]
Pole ΔABC
→ →
P = 0, 5 *I det (BA, BC ) I = 0,5* I (4 − x)*( 8 − y) − ( − x)*( − 2 − y) I =
= 0,5 I 32 − 4y − 8 x + x*y − 2 x − x*y I = 0,5* I 32 − 10 x − 4 y I = I 16 − 5 x −2 y I = 20
Te wektory są prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny = 0
→ →
BA o BC = ( 4 − x)*( − x) + ( −2 − y)*( 8 − y ) = − 4 x + x
2 − 16 + 2 y − 8y + y
2 =
= x
2 + y
2 − 4 x − 6 y − 16 = 0 − równanie okręgu
( x − 2)
2 + ( y − 3)
2 = 29
S = ( 2, 3) r =
√29
I 16 − 5 x − 2 y I = 20
16 − 5 x −2 y = − 20 lub 16 − 5 x − 2 y = 20
2 y = − 5 x + 36 lub 2 y = − 5 x − 4
y = − 2,5 x + 18 lub y = − 2,5 x − 2
Teraz rozwiąż dwa układy równań
3 lis 07:39
Perfect morning: Nie prosciej bedzie tak jak ja napisalem

?
3 lis 07:43
Janek191:
Gdzie ta Karola: ?
3 lis 08:10
Janek191:
1) x
2 + y
2 − 4 x − 6 y − 16 = 0
y = − 2,5 x + 18
−−−−−−−−−−−−−−
7,25 x
2 − 79 x + 200 = 0
więc
B
3 = ( 4, 8)
2) x
2 + y
2 −4 x − 6 y − 16 = 0
y = − 2,5 x − 2
−−−−−−−−−−−−−−
7,25 x
2 + 21 x = 0
więc
B
1 = ( 0, − 2)
| 26 | | 7 | |
B2 = ( − 2 |
| , 5 |
| ) |
| 29 | | 29 | |
===================
3 lis 10:26
5-latek : Witaj
Janek 191 
Napisalem do Cie wczoraj emalia . Sprawdz czy doszsedl i czy mozesz pomoc . dziekuje
3 lis 10:31
Janek191:
Cześć !
Odpisałem
3 lis 10:45
5-latek : Dziekuje Ci. zaraz spojrze
3 lis 10:46
Karola: Dziękuję
3 lis 19:38