wielomian w ciele
hiko: W ciele Z7 dany jest wielomian w(x)=3x3−2x2+4x−1. Zapisz wielomian w(x) uzywajac tylko
elementow z ciała Z7. Wielomian w(x) podziel przez dwumian x+2
czy dobrze to zapisalem?:
w(x)=2x3+4x2+5x+5
2 lis 23:42
jc: w = 3x3 + 5x2 +4x+6 ?
2 lis 23:50
hiko: a dzielenie wykonuje sie tak jakby to był "zwykły" wielomian?
2 lis 23:59
jc: Tak.
3 lis 00:03
hiko: a wiec:
(3x3+5x2+4x+6):(x+3) = (3x2−4x+16)*(x+3) − 42 ?
3 lis 00:09
jc: Zmieniłeś treść. Chciałeś dzielić przez x+2, podzieliłeś przez x+3.
3 lis 00:11
hiko: a faktycznie, ale na szczęście pomyliłem sie przepisując treść zadania tutaj
3 lis 00:13
jc:
(3x3+5x2+4x+6)=(3x2+3x+2)(x+2)
3 lis 00:20
hiko: chyba, jednak nie ogarniam tych wielomianów nad ciałem
co jeśli np. miałbym −4x, tzn ze w ciele z7, to bedzie 3x?
3 lis 00:29
jc: Właściwie to nie ma znaczenia. Ważne, że ... −11, −4, 3, 8, 13, ... to dla nas ten sam element
reprezentowany przez 3.
3 lis 00:34
hiko: a dlaczego 8 w ciele z7 to 3, a nie 1?
3 lis 00:47
hiko: to nie jest na zasadzie modulo?
3 lis 00:48
jc: bo się pomyliłem ... Oczywiście 3, 10, 17,...
3 lis 00:50
hiko: dzieki
3 lis 00:52