granica
aduśka: lin n −−>
∞ ( 2n−5 / 2n)
−3n =
Wiem, że musze doprowadzić pod wzór, jakiś pomysł?
2 lis 22:51
2 lis 22:55
jc:
2n − 5/2 n = −1/2 n
(−2/n)3n →0
2 lis 23:20
5-latek: No tak znowu sie zlapalem sam a chchcialen na koniec pomoc .
2 lis 23:24
jc: 5−latku, Twoja uwaga jest bardzo dobra

Studenci często liczą tak:
| a+b | | c a/c + c a/c | | c(a/c +b/c) | | a/c +b/c | |
| = |
| = |
| = |
| = a/c + b/c |
| c | | c | | c | | 1 | |
Drugie wyrażenie jest zwykle pomijane, a potem mamy sławne wyciąganie.
Ułamki nie są łatwe!
2 lis 23:31