Sprawdzanie zbieżności szeregu.
sc: Hej, muszę sprawdzić czy szereg
1/(n3−n)
jest zbieżny. No i mam problem. Nie mogę tego porównać do 1/n3 i nie widzę żadnego
schematu przy wyliczaniu Sn dla kolejnych n, oczywiście n=/=1. Wiem, że n3−n to (n−1)(n2+n) i
że
1/(n2+n) jest szeregiem zbieżnym, ale chyba nie mogę tego tak przyrównać, prawda?
2 lis 22:40
jc: Szereg jest zbieżny, a nawet łatwo policzyć jego sumę.
Zaczynamy od n=2.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| n3−n | | (n−1)n(n+1) | | 2 | | (n−1)n | | n(n+1) | |
S
4 = 1/(2
3−2) + 1/(3
3−3) + 1/(4
3−4) + 1/(5
3−5)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + |
| | 2 | | 1*2 | | 2*3 | | 2*3 | | 3*4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) ] = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 3*4 | | 4*5 | | 4*5 | | 5*6 | | 2 | | 2 | | 5*6 | |
Ogólnie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| ( |
| − |
| ) → |
| |
| | 2 | | 2 | | (n+1)(n+2) | | 4 | |
2 lis 22:57
sc: Skąd wiesz o przejściu gdzie pojawia się 1/2? Czy jest to po prostu kwestia zauważenia i
wprawy?
2 lis 23:03
jc: Masz na myśli drugą równość w pierwszej linii?
| | 1 | |
Podobnie jest w przypadku szeregu ∑ |
| . |
| | n(n+1) | |
2 lis 23:16
sc: Spróbuję podobnie przekształcić przy innych przykładach, dziękuję bardzo
2 lis 23:21