twierdzenie rolla
xx: Zastosować twierdzenie Rollea do funkcji y=x2−3x−4 w odpowiednim przedziale.
czy dobrze myśle? Wyznaczam najpierw miejsca zerowe, żeby f(a)=f(b) wychodzi mi przedział
<−1,4>
następnie licze pochodną czyli 2x−3 i udowodniłam, że jeśli wezmę liczbę c z przedziału <−1,4>
to pochodna jest równa 0 alurat tu ta liczba to 3/2
2 lis 22:16
PW: f '(x) = 2x − 3
| | 3 | |
Szukana liczba c = |
| to taka liczba, dla której f osiąga ekstremum lokalne na przedziale |
| | 2 | |
<−1, 4>.
Możemy to sprawdzić "szkolnym" sposobem − trójmian x
2 − 3x − 4 osiąga minimum dla liczby
| | −1 + 4 | | 3 | |
leżącej pośrodku między pierwiastkami, czyli dla x = |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Zgadza się!
Twierdzenie Rolle'a stanowi tylko tyle, że jeśli f jest różniczkowalna i f(−1) = f(4) = 0, to
na przedziale (−1, 4) pochodna zeruje się.
Nie ma treści zadania, więc trudno ocenić, czy było sensowne powoływanie się na to twierdzenie.
Skoro liczysz pochodną i przyrównujesz do zera ...
3 lis 12:55