odchylenie standardowe pomocy
Martynaa: Istnieje wzór na odchylenie standardowe, gdzie w mianowniku widnieje pierwiastek?
Nauczyciel kazał mi go użyć i nie mogę znaleźć takiej odmiany nigdzie.
2 lis 21:35
Mila:
δ2 − wariancja
s=√δ2 odchylenie standardowe.
2 lis 22:07
5-latek: Wielkosc m2−m12= E(x2)=(EX)2
oznaczamy symbolem D2(X) i jest to wariancja zmiennej losowej X
Pierwiastek kwadrtowy z wariancji nazywamy odchyleniem stardatowym (lub inaczej odchyleniem
srednim ) zmiennej losowej X
Dgy sobie zmienna losowa X poddasz przeksztalceniu liniowemu tzn utworzysz sobie nowa
zmienna losowa Y = aX+b to
E(Y)= aE(X)+b oraz D2(Y)= a2D2(X)
Zmienna losowa o wartosci przecietnej 0 i wariancji 1 nzywamy standaryzowana
Teraz jesli E(X) i D2(X) sa odpowiednio wartosci aprzecietna i i wriancja zmiennej losowej X
to zmienna losowa
Y= U{X−E(X)}{√D2(X) jest standaryzowana .
dalej sobie juz sam /a kombinuj
2 lis 22:35
2 lis 22:38