Suma uogólniona
helpMe: Wylicz:
∞
n=1
2 lis 21:24
Janek191:
... = < 3, 4 >
3 lis 10:30
jc:
= (0, 4/3] ∪ [3/2, 2] ∪ [3,4]
3 lis 10:52
Janek191:
Źle zrobiłem
3 lis 11:02
helpMe: A możecie mi wyjaśnić jak należy takie przykłady z suma i iloczynem właśnie robić

Byłbym
wdzięczny...
3 lis 19:45
jc: Narysuj sobie przedziały, zobaczysz sumę.
3 lis 19:50
helpMe: Mam coś takiego:
∞
n=1
∪ r∊ℛ {(x
1,x
2) ∊ ℛ
2: (x
1−r)
2 + (x
2+2r)
2 ≤ r
2 + 1}
Co w takich przykładach muszę robić
3 lis 19:52
helpMe: Z rysowaniem przedziałów zaczynam rozumieć już o co chodzi w 1 przykładzie...
rozumiem, że jakby brać n>2 to zbiór będzie się tak czy siak zawierać w (0, 4/3> ale 0 nie
osiągnie..a dla n=1 n=2 to już jasno wygląda..
3 lis 20:00