zadanie
adaśśś: Strażacy napełnili wodą zbiornik o pojemności 10 tysięcy litrów i wyruszyli aby ugasić pożar,
który wybuchł w odległości 20km od remizy. Jeden strażak zapomniał dokładnie zamknąć zawór i
ze zbiornika zaczęła wyciekać woda z prędkością 120 litrów na minutę. Ile litrów wody dowiozą
strażacy na miejsce pożaru, jeżeli wóz porusza sie z prędkością 60 km/h
10 sty 17:37
Fruu: 10 000l wody maja
odleglosc 20km
120l wody wycieka na minute
predkosc wozu 60km/h
60km − 1 h
20km − x h
x=13h = 20 min
120litrow − 1 minuta
x litrow − 20 minut
x=2400litwoc wycieknie
10 000 − 2400 = 7600 litrow dowioza
10 sty 17:43