pierwiastki wielomianów
monika: Pierwiastkiem wielomianu w(x)= x
3 + x
2 +x+456 jest liczba
A.−19 B.−13 C.−8 D.−3
Odp. C
tylko nie rozumiem dlaczego, proszę o wytłumaczenie
2 lis 21:10
zef: licz w(−19), w(−13) itd.. i zobacz które z tych będzie wynosiło 0.
2 lis 21:11
Omikron: x0 jest pierwiastkiem wielomianu jeżeli W(x0)=0
Podstaw wszystkie odpowiedzi.
2 lis 21:12
monika: podstawiałam, nigdzie nie wychodzi mi 0 :C sprawdzałam milion razy czy zrobiłam błąd
2 lis 21:18
zef: w(−8)=(−8)
3+8
2−8+456=−512+64−8+456=0 Jednak wychodzi zero

C to poprawna odpowiedź.
2 lis 21:20
monika: jejciu, nie umiem liczyć... . Dziękuję za pomoc !
2 lis 21:22
5-latek: nawet gdybys sprawdzala caly dzien to chyba milion razy nie .
A wystarczylo tylko wpisac za ktoryms razem do wolframa i pelnia szzcescia
2 lis 21:27
monika: to raczej dosłownie napisane nie było, interpretując miałam na myśli, że poprostu sprawdzałam
dużo razy...
Dzięki za radę
2 lis 21:32