logika
shadow: Sprawdz, czy podane zdanie jest tautologia:
[(p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)] ⇒ [(p ∨ r) ⇒ (p ∨ s)]
Jaki będzie najszybszy sposób, żeby to sprawdzić?
Próbowałem zalozyc, ze jest to zdanie fałszywe, sprawdziłem pierwsza implikacje, czyli
[(p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)]=1 wyszło mi ze może tak być dla:
p=1 i q=1;
p=0 i q=1;
p=0 i q=0.
oraz
r=1 i s=1;
r=0 i s=1;
r=0 i s=0.
I teraz nie wiem o dalej. Podstawiać p, q, r, s do [(p ∨ r) ⇒ (p ∨ s)] i wykazać, ze to
wyrażenie nigdy nie będzie fałszywe? Wyjdzie 6 przypadków. Dobrze myśle?
Nie dało by się tego jakoś krócej zrobić?
2 lis 19:36
Eta:
sprawdź dla : p=1 , q=0 i r=1 , s=0
jeżeli cała implikacja jest prawdziwa to w pozostałych przypadkach też jest prawdziwa
2 lis 19:42
shadow: Nie rozumiem. Dlczego wystarczy sprawdzić tylko te wartość?
2 lis 19:55
Saizou :
w ten sposób pokażesz że przy takim wartościowaniu zdanie nie jest tautologią,
bo jego wartość wyniesie 0

A skąd wzięły się te wartości to był strzał.
Możesz też rozrysować drzewo, albo przeprowadzić dowód w odpowiednim systemie aksjologicznym.
2 lis 20:29
Marazm: [(p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)] ⇒ [(p ∨ r) ⇒ (p ∨ s)]
Sprawdzasz w takiej kolejności
1. (p ⇒ q)
2. (r ⇒ s)
3. (p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)
4. (p ∨ r)
5. (p ∨ s)
6. (p ∨ r) ⇒ (p ∨ s)
7. [(p ⇒ q) ∧ (r ⇒ s)] ⇒ [(p ∨ r) ⇒ (p ∨ s)]
2 lis 21:14
Mateusz: Wystarczy tak jak pisała Eta bierze się to z dobrej znajomości logiki i praw nią rządzących ale
trzeba do tego doświadczenia
Wystarczy wiedzieć kiedy implikacja jest prawdziwa?, kiedy iloczyn logiczny jest prawdziwy?
Prosty przykład: Wyznaczyc wartosc logiczną formuły dla p=0, q=1, r=1
p⇒[((q v (~r⇔q))⇒(p v(r⇒q)))]
mozna oczywiscie podstawic wartosci i sprawdzic jaką wartośc przyjmie formuła ale wystarczy
zauwazyc ze formuła jest implikacją
o poprzedniku p który ma wartośc logiczną 0 w takim wypadku implikacja ma wartość logiczną
1(bez względu na wartość logiczną następnika)
więc wartosc logiczna formuły jest rowna 1
3 lis 15:21