y= log2x^2 = 2log2|x| wytłumaczenie
wojtko: y= log2x2 = 2log2|x|
mógłby ktoś mi wytłumaczyć czemu po przekształceniu wzoru jest |X|, rozumiem, że jest do
potęgi, ale skoro zamieniamy ją na 2 przed logarytmem, to czemu x jest w module?
2 lis 19:29
5-latek: byloby tak gdyby podstawa logarytmu wynosila 0,5
2 lis 19:34
5-latek: Tez napisalem zle
2 lis 19:42
wojtko: ale ja mam tak podane w rozwiązaniu, dołączonym do zbioru
2 lis 19:42
wojtko: xD
2 lis 19:42
Mila:
log2x2=2*log2|x| dlatego w wartości bezwzględnej bo dziedziną funkcji
f(x)=log2x2 jest R\{0}
A dziedziną funkcji log2(x) byłoby R+, więc funkcje nie byłyby równe.
2 lis 22:30