Dane są punkty A=(2,-5) i B=(-4,3)
234: Dane są punkty A=(2,−5) i B=(−4,3). Wyznacz współrzędne punktu C tak, aby 3AB + BC = 2AC.
2 lis 19:20
===:
3√(−4−2)2+(3+5)2+√(xc+4)2+(yc−3)2=2√(xc−2)2+(yc+5)2
2 lis 19:44
Janek191:
C = ( x, y)
→
3 AB = 3*[ − 6, 8 ] = [ − 18, 24 ]
→
BC = [ x + 4, y − 3 ]
→
AC = [ x − 2, y + 5]
więc
[ − 18, 24] + [ x + 4, y − 3] = [ 2 x − 4, 2 y + 5]
[ − 14 + x, 21 + y ] = [ 2x − 4, 2 y + 5 ]
x − 14 =2 x − 4 i y + 21 = 2y + 5
x = − 10 i y = 16
C = ( − 10, 16 )
===========
2 lis 19:47
Eta:
C(x,y) A(2,−5), B(−4,3)
oblicz współrzędne tych wektorów
3[−6,8]+[x+4,y−3]=2[x−2,y+5]
3*(−6)+x+4=2(x−2) i 3*8+y−3= 2(y+5)
−18+x+4=2x−4 i 24+y−3=2y+10
...................................
x=−10 i y= 11
C(−10, 11)
2 lis 19:47
Janek191:
Pomyłka w 5 wierszu od góry

zamiast 2 y + 5 powinno być 2y + 10
2 lis 20:08