Dla jakich m zbiór rozwiązań nierówności
Kuba: Dla jakich m zbiór rozwiązań nierówności
1. 4m − x ≤ x+3
jest przedziałem <5, +∞)
2. 3x + m − 1 < 0
zawiera się w przedziale (−∞,1)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica przy rozwiązywaniu tego?
2 lis 19:00
===:
czytaj ze zrozumieniem
2 lis 19:02
Jack:
Doprowadz do postaci x≤cos albo x≥od czegos.
Np. 1.
2x≥4m−3
Skoro x∊<5;
∞) tzn x≥5 no to
4m≥ 13
m≥...
2 lis 19:04
Janek191:
4 m − x ≤ x + 3
−2 x ≤ 3 − 4m / : (−2)
x ≥ 2 m − 1,5
więc
2 m − 1,5 = 5
2m = 6,5
m = 3,25
=======
2 lis 19:06