Pomoze ktos?
Marek: Naszkicuj wykers funkcji f.
a) f(x)= −Ix+2I
b) f(x)= −Ix−1I
c) f(x)= 2 −Ix−4I
d) f(x)=3 −Ix+2I
e) f(x)= −(x+1)2
f) f(x)= 1−(x−4)2
pomoze ktos ?
10 sty 17:24
Marek: Nikt nie pomoze?:(
10 sty 17:33
Julek:

Musisz tutaj wykorzystać przekształcenia wykresów funkcji. Poczytaj trochę o tym.
Zrobię Ci pierwszy przykłady.
a ) f(x) = −|x+2|
Etapy przekształceń:
Zaczynamy od funkcji liniowej
1. g(x) = x+2 (czarny)
symetria częściowa względem OX
2. z(x) = |x+2| (czerwony)
symetria względem OX
3. f(x) = − |x+2| (zieleń)
10 sty 17:44
Marek: aha dzieki
10 sty 17:48