Całka z ln(x+1)+1
helpMe: Co się dzieje z 1 w tej całce?
∫ ln(x+1)+1 dx = (x+1)ln(x+1) ?
dla ∫ ln(x+1)+2 dx = x + (x+1)ln(x+1) skąd tutaj bierze się x?
2 lis 18:50
Mila:
∫[ln(x+1)+1 ] dx=∫ln(x+1) dx +∫dx=∫ln(x+1) dx +x=
[podstawienie: x+1=t, dx=dt]
=∫ln(t) dt+x=
| | 1 | |
[ całkę ∫ln(t) dt przez części: ln(t)=u, |
| dt=du, dv=1dt, v=t] |
| | t | |
| | t | |
=t*ln(t)−∫ |
| dt+x=t*ln(t)−t+x=(x+1)*ln(x+1)−(x+1)+x= |
| | t | |
=(x+1)*ln(x+1)+C=
2 lis 20:57
Jerzy:
Jeśli chiodzi o drugie pytanie ,to:
∫[ln(x+1) + 2]dx = (x+1)*ln(x+1) − (x+1) + 2x + C1 = (x+1)*ln(x+1) − x −1 + 2x =
= (x+1)*ln(x+1) + x + C ( stąd zię bierze x w tej całce )
3 lis 08:07