Monotoniczność ciągów
Stooleyek: 7.23. Ciąg (a
n) jest skończony. Zbadaj monotoniczność tego ciągu, jeśli:
a)a
n=n
2−20n, dzie n∊{1, 2, 3,..., 10}
b)a
n=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5), gdzie n∊{1, 2, 3, 4, 5}
| | ⎧ | −n2 +6n−=5la n∊N+ i n<4 | |
| d) | ⎩ | n+1 dla n∊N+=3 i 4≤n≤10 |
|
Nie wiem jak to zrobić, pomocy!
2 lis 17:02
Janek191:
b) Ciąg (an) jest stały , an = 0 dla n ∊ { 1,2,3,4,5}
2 lis 17:09
Mila:
f(n)=n
2−20n, n∊N, Punkty leżą na paraboli skierowanej do góry
Dla n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} funkcja malejąca
d) spróbuj zrobić podobnie dla I części
dla
4≤n≤10 funkcja rosnąca , bo f(n)=n+1 punkty wykresu f(n) leżą na wykresie f. liniowej
rosnącej
2 lis 17:17
Stooleyek: Mila, a b)?
2 lis 20:14
Mila:
Liczyć wartość dla podanych n∊ { 1,2,3,4,5}
a1=0
a2=0 itd
ciąg stały
2 lis 20:19
Stooleyek: Możesz prościej wyjaśnić d)?
2 lis 20:49
Mila:
Zapisz d) jeszcze raz, co robią tam te znaki równości?
2 lis 21:03
Stooleyek: ⎧ −n2 +6n−5la n∊N+ i n<4
d) ⎩ n+1 dla n∊N+ i 4≤n≤10
2 lis 21:14
Mila:
No to licz po kolei
a1=−1+6−5=0
a2=−4+6*2−5 =3
a3=−9+6*3−5=4
{0,3,4} wyrazy ciągu dla n∊{1,2,3}
ciąg rosnący dla n∊{1,2,3}
a4=4+1=5
a5=5+1=6
{5,6,7,8,9,10,11} wyrazy ciągu dla n∊{4,5,6,7,8,9,10}
itd ciąg rosnący dla n∊{4,5,6,7,8,9,10}
2 lis 21:38