Uzasadnij, że jeżeli liczby a, b, c są dodatnie i a+b+c=2,
gelsuperb: Uzasadnij, że jeżeli liczby a, b, c są dodatnie i a+b+c=2, to 1a+2b+3c≥412
2 lis 16:36
Krzysiek: łatwe
2 lis 17:31
gelsuperb: moge prosić o podpowiedz?
2 lis 17:33
jc:
1/a + 2/b + 3/c ≥ 1/a + 1/b + 1/c ≥ 9/2
bo
(1/a + 1/b + 1/c)(a+b+c) ≥ 9
Jest to nierówność Schwarza dla wektorów
(1/√a, 1/√b, 1/√c), (√a, √b, √c)
Można lepiej oszacować.
1/a + 2/b + 3/c ≥ (1+√2+√3)2 /2
2 lis 18:02
PW:
(równość wynika z założenia, nierówność jest nierównością między średnią arytmetyczną a
geomatryczną dla 3 składników).
Skoro
to dla odwrotności ma miejsce nierówność przeciwna
Z tej samej nierówności między średnimi
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | 2 | 3 | | 3√6 | |
(2) |
| + |
| + |
| ≥ 33√ |
|
|
| = 3 |
| . |
| | a | | b | | c | | a | b | c | | 3√abc | |
Zastosowanie w (2) nierówności (1) daje
| | 1 | | 2 | | 3 | | 3 | | 9 | |
(3) |
| + |
| + |
| ≥ 33√6 |
| = |
| 3√6, |
| | a | | b | | c | | 2 | | 2 | |
co kończy dowód, gdyż
3√6 > 1.
Zadana nierówność jest "niedoszacowana" i można ją polepszyć, jak widać w (3).
2 lis 18:36