zespolone
jabadabadu: znalezc i przedstawic graficznie wszystkie pierwiastki wielomianu
w(z)=z4+iz2+2
pomocy
2 lis 16:15
hiko: mam problem z podobnymi przykładami, również podpinam sie o pomoc do tego rodzaju zadań
2 lis 16:57
5-latek: Jest to rownanie dwukwadratowe i nalezy je rozwiazac tak jak w liceum
z
4+iz+2=0
Δ= b
2−4ac = (−1)−8=−9
√−9= ±i3
czyli z
12=−2i (wylicz sobie z tego pierwiastki
czyli z
22=i
Pierwiastki kwadratowe z liczby i sa takie
Tyle moge pomoc
2 lis 17:06
Mila:
z
2=t
t
2+it+2=0
Δ=−1−8=−9=(3i)
2
| | −i−3i | | −i+3i | |
t1= |
| lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t
1=−2i lub t
2=i
z
2=−2i lub z
2=i
| | π | |
z2=(1−i)2 lub z=√i , φ= |
| , |i|=1 |
| | 2 | |
| | | | | |
z1=1−i lub z2=−1+i lub zk=1*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1} |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
2 lis 17:07