dziedzina
dj: Proszę o pomoc...
Określ dziedzinę f. wymiernej:
G(x) = x3 −3x2 + 18
10 sty 17:11
dj: prosze o pomoc...
10 sty 17:20
paziówna: D = ℛ
10 sty 17:28
Fruu: dokladnie
10 sty 17:29
Marek: Naszkicuj wykers funkcji f. Pozesz ? a) f(x)= −Ix+2I b) f(x)= −Ix−1I c) f(x)= 2 −Ix−4I d)
f(x)=3 −Ix+2I e) f(x)= −(x+1)2 f) f(x)= 1−(x−4)2
10 sty 17:30
dj: ej, ale możecie mi rozpisać ten przykład, w jaki sposób dochodzicie do rozwiązania?
Gdyby życie było takie łatwe, to ja też bym spisał tylko odpowiedź, którą mam do tego zadania
10 sty 17:34
dj: halo... to jak z tym przykładem....
10 sty 17:41
Fruu: Tutaj pisze sie po prostu D = R
10 sty 17:45
Kuba 500001:
10 sty 17:47
dj: a możesz napisać dlaczego akurat D = R?
10 sty 17:47
Julek: Funkcja nie ma ograniczeń dziedziny. Ograniczenia występują, gdy mogłoby wystąpić dzielenie
przez 0, pierwiastkowanie liczy ujemnej itd...
10 sty 17:48
dj: w dziedzinie chodzi o to że liczba z dziedziny wstawiona w miejsce x nie może powodować, aby
całe wyrażenie było równe 0 ..... ?
10 sty 17:49
Fruu: tak, tutaj wstawiajac nawet o zamiast x wyjdzie ci rozwiazanie.
10 sty 17:50
paziówna: nie... w dziedzinie chodzi o to, żeby istniał jakiś y. dlatego jest mowa o dzieleniu przez 0,
pierwiastkowaniu itd, bo np pod pierwiastkiem nie może się znaleźć liczba ujemna
10 sty 17:51
dj: aha, czyli w takim wypadku mogę w miejsce x wstawić − 10 i nie ważne czy rozwiązanie wyjdzie
minusowe? Wyrażenia minusowe są tylko istotne w momencie gdy mamy ułamek i pierwiastek?
10 sty 17:52
Anna:
Do
dj; a znasz pojęcie dziedziny? Jest to zbiór tych argumentów x, dla których funkcja
jest określona (inni mówią: ma sens liczbowy, jeszcze inni: funkcja istnieje). A jeśli chcesz
jeszcze prościej, to są to te liczby, które możesz podstawić za x. Czyli dla Twojej funkcji
można podstawić dowolną liczbę rzeczywistą, stąd zapis dziedziny: D = R.
10 sty 17:53
dj: | | 3x2 + 1 | |
A w tym wypadku: W(x) = |
| |
| | x4 + 3x2 −4 | |
x
4 + 3x
2 −4 ≠ 0
D = R / {0} ?
10 sty 17:58