Stożki
Adam:
Kiedy powstają dwa sklejone podstawami stożki?
Prosiłbym o kilka przykładów.
2 lis 14:44
Jerzy:
Obrót trapezu wokół przekątnej
Obrót deltoidu wokółmosi symetrii
2 lis 14:56
Adam: A jeszcze jakieś sytułacje bliższe poziomowi podstawowemu?
2 lis 15:00
Mila:
2 lis 15:01
Adam: Mila to trójkąt prostokątny AB'C i z tego mam B'BC jeden oraz ABB' drugi tak do obliczenia?
2 lis 15:30
Mila:
ΔABC− trójkąt prostokątny, obrót wokół przeciwprostokątnej.
Dwa stożki o wspólnej podstawie , gdzie BB' to średnica obu podstaw.
Wykonaj obliczenia dla:
a=4, b=5
2 lis 15:37
Adam: ΔBCB'
BC=l
1= 5
C i Środek AC = h
1 = 2,5 {3}
Zatem
Zgadza się ?
2 lis 16:14
Adam: ΔBB'A
AB=4 = r2
h2 = 2
l2= 2√3
V2=π*42*13*2
V2=323π
2 lis 16:20
Adam: jest to dobrze ostatecznie ?
2 lis 17:27
Mila:
Zaraz sprawdzę.
2 lis 18:15
Mila:

Nie.
Może inne dane ( nie będzie trudności rachunkowych) :
a=8
b=6
|AC|
2=6
2+8
2
|AC|=10
| | 1 | |
PΔABC= |
| *|AC|*|BS|, |BS|=|B'S|=r |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Vf= |
| πr2*|CS|+ |
| πr2*|AS|= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| πr2*(|CS|+|AS|)= |
| πr2*|AC|= |
| | 3 | | 3 | |
2 lis 18:30
Adam: Dziękuje ślicznie Mila
2 lis 21:56
Mila:

Zrozumiałeś?
2 lis 22:04
Adam: Tak na patent z wykorzystaniem r nie wpadłbym nigdy.
Zastanawia mnie tylko jak ty to tak narysowałaś ? Poprzez opcję rysuję? Czy wkleiłaś z innego
zródła?
2 lis 22:17
Mila:
Przez opcję "rysuję".
2 lis 22:24