Wykonaj dzialanie
Magda: Wykonaj działanie:
xx2−1 + x2+x−1x3−x2+x−1 + x2−x−1x3+x2+x+1 − 2x3x4−1=
2 lis 13:39
Omikron: Zapisz ułamki U{ } bo przy małym u są nieczytelne.
2 lis 13:45
Magda: | x | | x2+x−1 | | x2−x−1 | | 2x3 | |
| + |
| + |
| − |
| |
| x2−1 | | x3−x2+x−1 | | x3+x2+x+1 | | x4−1 | |
2 lis 13:58
Omikron: Sprowadź wszystkie ułamki do wspólnego mianownika. Jest nim x4−1 (rozłóż na czynniki wszystkie
mianowniki)
2 lis 14:07
5-latek: x3−x2+x−1= x2(x−1)+1(x−1) = (x−1)(x2+1)
x3+x2+x+1= (x+1)(x2+1)
x4−1= (x2+1)(x2−1)
masz rozklad mianownikow na czynniki dalej sobie kombinuj
2 lis 14:07
Omikron: 5−latku, rozpisałem wszystko tak ładnie jak Ty, ale mi akurat internet przerwał i post się
nie pojawił
2 lis 14:09
5-latek: Witaj .
Tez mam taki sam kolpot nie raz .
Przerywa polaczenie internetowe powiedzmy na 1−2 minuty a czasmi nawet dluzej
Nie weim czy to jest zwiazane ze zmiana IP? .Niewazne o ktorej porze dnia czy nocy .
Kiedys nawet naposalem skarge na to do Orange (a placze 70zl za 10MB ale oni odpisali ze u
nich wszystko jest w porzadku
Kazali dzwonic jak sie to bedzie powtrzalo . TYlko ze oni za polaczenie biora kase i w czasie
polaczenia niekiedy wszystko wraca do normy .
Szlag mnie bierze na to .Tyle kasy place i takie szopki .
2 lis 14:18
Magda: Dzieki
2 lis 14:30
Omikron: Ja mam taki problem w aktualnym telefonie, na wcześniejszych mi nie przerywało połączenia z
internetem.
2 lis 14:41