matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Wozniakdzik:
Sprawdź czy istnieje taki kat ostry α, że A. Tgα = ctgα B.sinα = ctgα C.cosα =ctgα
2 lis 12:57
g:
A) tgα = 1/tgα, tg
2
α = 1, α = 45
o
cosα
B) sinα =
, sin
2
α = cosα, 1 − cos
2
α − cosα = 0,
sinα
√
5
−1
Δ = 1+4, cosα =
< 1 (istnieje α)
2
cosα
C) cosα =
, sinα = 1, α = 90
o
(nie istnieje ostry kąt α)
sinα
2 lis 14:38