Uzasadnij że
Mela: Uzasadnij że a * b jest liczbą niewymierną ⇒ a jest liczbą niewymierną lub b jest liczbą
niewymierną.
2 lis 12:32
Saizou :
Załóżmy dla dowodu nie wprost, że
a jest wymierne i b jest wymierne, czyli
zatem
| | m | | p | | mp | |
ab= |
| * |
| = |
| ∊ ℚ, czyli sprzeczność, bo ab ma być niewymierne |
| | n | | q | | nq | |
2 lis 12:39
Mela: Dlaczego a i b ma być wymierne, skoro w implikacji jest, że a jest niewymierne lub b jest
niewymierne
3 lis 17:04
Janek191:
√6 = √2*√3
3 lis 17:06
Mela: Janek 191 jak to się ma do mojego zadania?
3 lis 17:08
jc: Zdanie
nie a ⇒ nie b lub nie c
jest równoważne ze zdaniem
b i c ⇒ a
Zamiast pierwszej implikacji, dowodzimy drugą.
3 lis 17:11