Wyznacz szereg Taylora
darka: Szereg Taylora funkcji
f(x)=3√x2+4x−7 dla x0=−2
obliczam pierwszą pochodną
1/23√x2+4x−7 *2x+4
i nie wiem jak dalej obliczać
2 lis 11:45
piotr1973: rozwiń taką funkcję g(t) = 3√t−11 wokół zera potem podstaw t = (x+2)2
2 lis 12:08
darka: jestem zielona w tym, dostaliśmy wzór i mamy to rozwinąc po prostu, nie mam pojęcia o czym
mówisz
nie da się zrobić tak jak zaczęłam ?
2 lis 12:18
piotr1973: | | 10 | 1 | |
g'''(t) = |
|
| |
| | 27 | (t−11)8/3 | |
| | 80 | 1 | |
g''''(t) = |
|
| |
| | 81 | (t−11)11/3 | |
2 lis 15:18