Niewiadoma, nierownosc, wsip
Nieumiemwymyslacnikow: Wyznacz wszystkie wartości a, dla których przedział (12,1) zawiera się
w zbiorze rozwiązań nierówności ax2−(2a+1)x+2>0 o niewiadomej x
2 lis 11:42
===:
1) dla a=0 liniowa −x+2>0 ⇒ x<2
przedział (0,5 ,1) zawiera się w x<2
2) dla a≠0 Δ=4a
2+4a+1−8a=(2a−1)
2 czyli dwa różne pierwiastki dla dowolnego a≠0,5
dla a=0,5 pierwiastek
podwójny
Do rozpatrzenia dwa przypadki
a<0 ( i tu otrzymasz dla dowolnego a)
a>0 ( tu otrzymasz 0<a<1)
Ogólnie zatem
a<1
2 lis 18:51
Nieumiemwymyslacnikow: Dziękuje
2 lis 19:39
===:
2 lis 19:46