trygonometria
eww: wykaż, że równość jest tożsamoscia trygonometryczna
| | | | π | | 1+cos(2π−2x) + cos( |
| −2x) | | | 2 | |
| |
a) |
| = tgx |
| | | | 3π | | 1+cos(2π+2x) + cos( |
| +2x) | | | 2 | |
| |
| | sin2 2x−4sin2 x | |
b) |
| = tg4x |
| | sin2 2x + sin2 x−4 | |
2 lis 11:37
PW: b) Sprawdź treść zadania.
2 lis 12:22
5-latek: dzien dobry PW
Ktos tu chyba jest na studiach .
2 lis 12:24
PW: Chyba nie (patrzę na inne pytania).
2 lis 12:28
eww: dacie jakas podpowiedz do a)? b) rozwiazalem
2 lis 14:41
5-latek: Wzory redukcyjne
np cos(2π−2x)= cos(−2x)= cos2x
cos(2π+2x)= cos2x
cos(π/2−2x)= sin2x
cos(3/2π+2x)= sin2x
2 lis 14:57