zadanie
milena: Mamy n naczyń na wodę, każde w kształcie prostopadłościanu. Podstawa każdego z naczyń jest taka
sama. Wysokość drugiego naczynia jest o polowę większa od wysokości pierwszego naczynia.
Wysokość trzeciego naczynia jest o połowę większa od wysokości drugiego naczynia itd. Ile razy
objętość:
a) trzeciego
b) piątego
c) setnego
d) n−tego
naczynia jest większa od objętości pierwszego naczynia?
10 sty 17:00
ula: pomogę
10 sty 17:40
paziówna: | | 3 | | 9 | | 27 | |
x, |
| x, |
| x, |
| x, ... |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 3 | |
te naczynia opisuje ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie a1 = x i ilorazie q = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
n−ty wyraz ciągu an = x*( |
| )n−1 |
| | 2 | |
10 sty 17:49
ula: jak się zwiększają wysokości?
I − h1
II − h1+
12h1=
32h
1
III− h
2+
12h
2=
94h
1
V
1=Pp*h
1
V
2=Pp*h
2=Pp*
32h
1
V
3=Pp*h
3=Pp*
94h
1
| V3 | | Pp*94*h1 | |
| = |
| =94
|
| V1 | | Pp*h1 | |
wysokości tworzą ciąg geometryczny
a
n=a
1q
n−1 → wzór na n ty wyraz ciągu
h
5=h
1*
325−1=h
1*
8116
taksamo zrób 100tny
d/
h
n=h
1*
32(n−1)
10 sty 17:54