Oblicz szereg Mclaurina
darka: Oblicz szereg Mclaurina
f(x) = eix
2 lis 11:11
piotr1973: e
ix = cos(x)+isin(x)
| | (−1)k x1+2k | |
cos(x) = ∑k=0∞ |
| |
| | (2k)! | |
| | (−1)k x1+2k | |
sin(x) = ∑k=0∞ |
| |
| | (1+2k)! | |
2 lis 11:25
piotr1973: poprawka:
| | (−1)k x2 k | |
cos(x) = ∑k=0∞ |
| |
| | (2k)! | |
2 lis 11:26
darka: a jak to po kolei rozwinąć ?
tzn. pochodna eix i f(0) itd
2 lis 11:31
darka: bez znajomości tego równania z cos i sin
2 lis 11:32
piotr1973: f'(x) = (e
ix)' = ie
ix ⇒ f'(0) = i
f''(x) = (ie
ix)' = −e
ix ⇒ f''(0) = −1
f'''(x) = (−e
ix)' = −ie
ix ⇒ f'''(0) = −i
f''''(x) = (−ie
ix)' = e
ix ⇒ f''''(0) = 1
| | (ix)n | |
eix = ∑n=0∞ |
| = 1+i x−x2/2−(i x3)/6+x4/24+... |
| | n! | |
2 lis 11:43
darka: mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego pochodna z ieix to −eix
2 lis 11:49
piotr1973: (ieix)' = ieix*(ix)' = i*ieix = −eix
2 lis 11:52
darka: rozwinąłbyś mi jeszcze funkcję e−ix
2 lis 12:07