Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji za pomocą pochodnej
darka: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji :
1) f(x)=x2/x2+1
obliczam pochodną, która wychodzi 2x/(x2+1)2 i dalej przyrównuję do 0 tylko licznik, czyli
2x=0 x=0 czy jest to dobrze i jak okreslic monotnicznosc ?
2 lis 11:09
PW:
| | x2 | | x2+1−1 | | 1 | |
|
| = |
| = 1 − |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
− po takim przekształceniu można opowiedzieć o monotoniczności bez znajomości rachunku
różniczkowego, a jeśli ktoś
musi, to pochodną liczy się łatwiej.
Masz policzoną pochodną, trzeba skorzystać z twierdzenia − warunku dostatecznego
monotoniczności funkcji na przedziale otwartym (pochodna większa od zera = funkcja rosnąca).
2 lis 11:18
Jerzy:
Znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika, czyli funkcji: f(x) = 2x ?
Ustal jak sie zmienia.
2 lis 11:18
darka: nie mam pojęcia jak to dalej zrobić
2 lis 11:20
PW: Rozwiązać nierówność
f '(x) > 0
− dla takich x funkcja f jest rosnąca.
Wykres jest symetryczny względem osi OY (funkcja f jest parzysta).
2 lis 11:25
Jerzy:
f(x) = 2x < 0 , dla x < 0
= 0 dla x = 0
> 0 dla x > 0
2 lis 11:27
Jerzy:
Funkcja maleje w przedziale (−∞,0) , rośnie w przedziale (0,+∞)
Dla x = 0 ma minimum
2 lis 11:28
darka: dziękuję, już rozumiem
2 lis 11:36