Logarytmy
Perfect morning: Hejka, mam pytanko, mam dosyc bogaty logarytm a po rozbiciu dosyc sporym podac mam dziedzine
takiego wyrazenia:
log1/22x2−10x+12<0
Czy zatem przyjecie, ze 2x2−10x+12>0 jest poprawne? Bo pamietam, jak kiedys uczono mnie, ze
jak podstawa logarytmu jest >1 to sie odwraca znak, czy moglby mi ktos wyjasnic jak to dziala?
2 lis 08:27
Perfect morning: 1>*
2 lis 08:31
Omikron: 2x2−10x+12 jest w logarytmie? Jeżeli tak to musi być większe od zera, czyli rozwiązujesz
nierówność.
Podstawa ma znaczenie przy nierownosciach logarytmicznych, jeżeli jest większa od 1 to przy
zdejmowaniu logarytmu nie zmieniasz kierunku nierówności, jeżeli ∊(0,1) to zmieniasz.
2 lis 08:52
Perfect morning: czyli majac cos takiego log0,5(4)<3 to wtedy robie sobie log0,5(4)−3>0 ?
2 lis 08:54
Omikron: Nie, zamieniasz 3 na logarytm.
3=log1/2(1/2)3
2 lis 08:59
Omikron: I teraz likwidujesz logarytmy, zmieniając kierunek nierówności
2 lis 08:59
Perfect morning: i wtedy spokojnie moge napisac, ze 4>1/8 ?
2 lis 09:02
Omikron: Tak
2 lis 09:03
Omikron: Ja bym jeszcze przed zdjęciem logarytmu napisał, że log1/2x to funkcja malejąca, ale raczej
nie jest to konieczne.
2 lis 09:05
Perfect morning: ok dzieki wielkie

to jeszcze taki szybki szpil
jezeli moge powiedziec, ze cosx=sinx(π/2 −x) to w takim razie sinx=cosx(x−π/2)?
2 lis 09:06
Perfect morning: sorka cosx(x+π/2)*
2 lis 09:07
Omikron: cosx(π/2+x)=−sinx
Zawsze przy zamianie sprawdzaj
1) Czy do kąta jest dodane 180,360 itd. (wtedy nie zmieniasz na drugą funkcję) czy 90,270 itd.
(wtedy zmieniasz)
2) Ćwiartka. W tym przypadku jest to druga, a cos jest w niej ujemny, więc dajemy minus
2 lis 09:15
2 lis 09:15
Perfect morning: Aaa ok dzieki

, nie bylem pewny wlasnie skad sie to bierze. Czyli dla tego wyzej,
sinx=cosx(π/2 − x)
2 lis 09:36
Omikron: Tak
2 lis 09:37
Perfect morning: A dziekuje bardzo

. Milo poczuc, ze trygonometria tez miewa sens xD
2 lis 09:43
Omikron:
2 lis 09:51
Tomek a Tomek : .
2 lis 10:01