Równanie
orta: 4x4−3x3−7x2−x−2=0
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać to równanie?
2 lis 00:15
ICSP: Ma, ale na pewno nie o tej porze.
2 lis 00:30
5-latek: 1. Sprawdzic czy nie ma pierwiastkow calkowitych lub wymiernuch
2. jesli nie ma to doprowadzic do rownania rozwiazujacego
λ
3−pλ
2−4rλ−q
2+4pr=0
| | b | |
gdzie p q r dostaniesz po zrobieniu podstawienia do wyjsciowego rownania x= z− |
| |
| | 4a | |
LIczyl ci tego nie bede bo za pozno na takie liczenie
2 lis 00:37
Mariusz:
Na pewno zadziała pomysł z zapisaniem wielomianu najpierw w postaci różnicy kwadratów
a później w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
Na ogół wymaga to rozwiązania trzeciego stopnia
2 lis 00:41
Mariusz:
*równania trzeciego stopnia
2 lis 00:42