matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Andzia:
Oblicz pochodną funkcji
1
y=cosx −
cos
3
x
3
1 lis 22:26
Andzia:
Odpowiedź powinna wynosić −sin
3
x
1 lis 22:27
Jerzy:
y' = −sinx + cos
2
xsinx = −sinx(1 − cos
2
x) = −sinx*sin
2
x = −sin
3
x
1 lis 22:37
Andzia:
Dziękuję!
1 lis 22:44