trapez
aaaa: W trapezie ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 4√5 a ramię AD ma długość 4cm. Odległość
wierzchołka C od przekątnej DB jest równa 3 cm. Wiedząc, że kąt ADB = 90 stopni, oblicz pole
tego trapezu, wysokość i długość krótszej podstawy. Porównywałem moje rozwiązania z tymi na
internecie i na początku można obliczyć z pitagorasa przekątną DB. Jako że ADB ma 90 to
wywnioskowałem że DAB też ma 90. Inni liczyli to jako przekątna = (4√5)2 − 42 co wychodziło
że przekątna równa się 8. u mnie wychodził √96. Gdzie robię błąd?
1 lis 21:54
aaaa: poradziłem sobie, przegapiłem że ten kąt to nie czysty tylko przy przekątnej
1 lis 22:06
Eta:

z tw. Pitagorasa w Δ ABD
|DB|=
√(4√52−42=
√4*16=
8
| | 4*8 | | 8 | | 8√5 | |
h= |
| = |
| = |
| |
| | 4√5 | | √5 | | 5 | |
ΔABD i CED są podobne z cechy (kkk)
| | b | | 3 | |
to |
| = |
| ⇒ 4b=4*3√5 ⇒ b=3√5 |
| | 4√5 | | 4 | |
1 lis 22:08
aaaa: Dziękuje za rysunek i wyjaśnienie. Pomyliłem kąt ADB z kątem ADC i wyszło mi że trapez jest
prostokątny więc doprowadziło mnie to do nieprawidłowych wniosków
1 lis 22:22
Eta:
1 lis 22:30