Granica ciągu
PMKejib: Hej, mam problem z zadaniem z granic. Oto treść:
Znajdź granicę, korzystając ze wzoru
lim→∞(1+1/n)n=e
an = ((3n−1)/(3n+1))n+4
1 lis 21:44
PMKejib: Tam jest oczywiście an = ((3n−1)/(3n+1))(n+4)
1 lis 21:51
PMKejib: yy dalej nie działa ale chodzi o to że cały nawias jest do potęgi n+4
1 lis 21:51
Eta:
g=e−2/3
1 lis 21:52
Puma: daj do potegi i {n+4}
1 lis 21:52
PMKejib: ok, dzięki. Ale jak tak ?
1 lis 21:53
1 lis 21:55
PMKejib: Chodziło mi o wytłumaczenie rozwiązania
1 lis 21:56
Mila:
| 3n−1 | | 3n+1−2 | | −2 | |
| = |
| =(1+ |
| ) |
| 3n+1 | | 3n+1 | | 3n−1 | |
| | −2 | |
=limn→∞[(1+ |
| )3n+1−2][−2*(n+4)/(3n+1]=e−2/3 |
| | 3n+1 | |
1 lis 21:57
PMKejib: Jesteś wielka Mila. Bardzo serdecznie dziękuje

.
1 lis 21:59
Mila:
1 lis 22:00
Puma: ja bym tak nie pisal na twoim miejscu
A co jesli Pami Mila jest naprawde wysoka i to jej przeszkadza ?
Albo co bedzie jesli przypomisz Pani Mili ze ma np pare kolo nadwagi I co wtedy ?
1 lis 22:03
PMKejib: Jesteś zazdrosny bo tobie za pomoc z potęga nie podziękowałem
1 lis 22:06
Puma: Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam
1 lis 22:08
Eta:
1 lis 22:10
PMKejib: Dziękuję Ci że dzięki tobie wiem jak poprawnie zapisywać potęgi na forum Puma. Jesteś
najlepszych rozmiarów. Dziękuje ci bardzo serdecznie

.
1 lis 22:11
Puma: 
Ja tez juz niedlugo bede tez bral sie za granice ciagow a potem granice funkcji

Ale tez jutro moze bede tez musial porozmawiac z Pania
Etą o geometrii elementarnej
1 lis 22:16
PMKejib: Powodzenia życzę
1 lis 22:17
Puma: Dziekuje CI .
Nawet nie wiesz jak jest to dla mnie wazne to co napisales
1 lis 22:19
Mila:
Puma , a co to za żarty z mojej skromnej osoby ?
1 lis 22:34
Puma: W zadnym wypadku Pani Milu sobie z Pani i nie zartuje .
nawet bym sie nie osmielil . A to z tego wzgledu ze jeszcze e nie raz bede oczekiwal z Pani
strony pomocy
Po prostu mogl kolega napisac ze ma Pani duza wiedze i jest bardzo wdzieczny za pomoc
Ja wiem ze sie tak pisze Jestes wielki , wielka ,ale ktos to moze odebrac nieopatrznie .
dlatego zwrocilem koledze uwage na to .
Kłaniam sie nisko i przepraszam jesli Pani to odebrala jako zarty . co nie bylo moim zamiarem .
1 lis 22:45
1 lis 22:54
Mila:

Wiem, wiem, żartuję.
1 lis 22:56
PMKejib: To bardziej dla Puma aby rozwiać jego wątpliwości
1 lis 22:59
Mila:
Rozwiązujcie zadania, to dostaniecie piękną ofertę pracy jak nasz forumowicz Godzio.
1 lis 23:01
Puma: Tak czytalem ze Godzio wyklada na PWr
U mnie siedzi geometria i chyba nic z tego nie bedzie
1 lis 23:07
Mila:
Rysować, oglądać i wszystko się rozwiąże .
1 lis 23:08
Puma: Pani
Milu zeby to bylo takie proste .
Ja musze wrocic do gimnazjum z wiadomosciami z geometrii

Jesli chodzi o algebre to jest o wiele lepiej . teraz tylko granice i pochodne (to dam rade
1 lis 23:12
Puma: Polecili mi zbior zadan Wykaz ze... zbior zdan z geometrii Stefan Mizia ale jak go zobaczylem
to
Pani
Milu totalne przerazenie w oczach
1 lis 23:26
Mila:
Nie znam tego zbioru. Z jakim podręcznikiem pracujesz na lekcjach?
1 lis 23:41
Puma: Pani Milu
Podrecznik Pazdro
1 lis 23:43
Mila:
Też trudny. Trzeba czytać, próbować rozwiązywać zadania ze zbioru.
Weź się ostro do pracy. Plan i realizacja.
1 lis 23:47
Mila:
Teraz już DOBRANOC
1 lis 23:47
Puma: Dobranoc Pani
Milu 
Za dzisiaj dziekuje .
1 lis 23:51