znajdz rozwiazania liczby zespolonej
alan: znajdz rozwiazania liczby zespolonej
z4=sprzezenie(z4)
1 lis 21:35
alan: Z góry mówię, że należy robić bez dwumianu newtona.
1 lis 21:36
piotr: (x + I y)4 = x4 + 4 I x3 y − 6 x2 y2 − 4 I x y3 + y4
Im(z4)= −Im(z4)
⇒x3 y−x y3 = 0
⇒ x y (x−y) (x+y) = 0
1 lis 21:57
piotr:

x = 0 ∨ y = 0 ∨ x−y = 0 ∨ x+y = 0
1 lis 22:00
alan: 
bez korzystania z dwumianu newtona... tam jest wymnozone.
1 lis 22:10
jc:
z4 = (z4)*
z8 = |z|8
wystarczy, że z8 ∊ R, czyli arg z jest wielokrotnością π/4, jak na rysunku powyżej.
1 lis 22:21
alan: nie rozumiem...
1 lis 22:36
Mila:
Postać wykładniczą liczby zespolonej znasz?
2 lis 14:55