matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
Student:
∫
√
1+1/4x
jak obliczyć taka całke
1 lis 20:41
piotr:
1
1
2tdt
t=
√
1+1/(4x)
⇒ x =
⇒ dx =
4(t
2
−1)
4
(t
2
−1)
2
i mamy całkę:
1
2t
2
dt
∫
4
(t
2
−1)
2
1 lis 21:36
Mariusz:
Nie lepiej wstępnie przez części policzyć całkując jedynkę
2 lis 00:44