prawda/falsz
51231: Dany jest wielomian w(x)=4x3−8x2+x+3 oceń czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe
1) w rozkladzie na czynniki wielomianu w wystepj dwumian 3x−2
2) w rozkladzie na czynniki wielomianu w wystepj dwumian 2x−3
3) w rozkladzie na czynniki wielomianu w wystepj dwumian 2x−3 i x−1
4) w rozkladzie na czynniki wielomianu w wystepj dwumian 3x−2 i 2x−3
da sie to prosciej zrobic niz dzielac wielomian po kolei przez wszystkie dwumiany?
1 lis 18:40
Jack: zamiast dzielic to sprawdzasz f(...)
np. czy dzieli sie przez 3x−2?
| | 2 | |
no to 3x−2 = 0 −−−−> x = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
zatem jezeli f( |
| ) = 0 to funkcja dzieli sie przez ten dwumian. |
| | 3 | |
1 lis 18:47
5-latek: jeden pierwiastek x=1
podziel
(4x3−8x2+x+3) / (x−1)
1 lis 18:48