Prawdopodobienstwo
Mich176: : Z talii 52 kart losujemy kolejno 2 razy po jednej karcie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo
otrzymania asa w drugim losowaniu, jeśli wiadomo że pierwsza karta nie była królem.
1 lis 18:37
Jack:
Prawdopodobienstwo warunkowe, tylko obliczymy przypadek przeciwny
P(A') = 1 − P(A)
gdzie A' to zdarzenie ze pierwsza karta
byla krolem.
skoro pierwsza byla krolem, no to losujemy druga karte z 51 kart, a jako, ze sa 4 asy,
| | 4 | |
no to prawdopodobienstwo wynosi |
| , a to sie rowna P(A') |
| | 51 | |
zatem szukane prawdopodobienstwo to
1 lis 18:53
Mila:
|Ω|=52*51
A− wylosowano asa za drugim razem jeśli wiadomo, że za pierwszym razem nie wylosowano króla
B− za pierwszym razem nie wylosowano króla
|B|=48*51
|A∩B|=4*3+44*4
za pierwszym razem wylosowano asa i za drugim razem wylosowano asa lub
za pierwszym razem nie wylosowano asa i nie wylosowano króla
| | 4*3+4*44 | | 47 | |
= |
| = |
| |
| | 48*51 | | 12*51 | |
Szkoda,że nie masz odpowiedzi do zadań.
1 lis 21:49
Jack: ah, wiedzialem ze cos nie tak...
1 lis 21:50
Mila:
Z warunkowym zawsze jakiś kłopot.
1 lis 22:59