parametr
kama: Proszę o pomoc czy dobrze
Dla jakich wartosci m rownanie Ix−4I−m+1=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie?
Ix−4I=m−1 dlax>0 x=0
x−4=m−1
x=m+3 czyli dla x większego równego 3
Lub dla x <0
x−4=−m+1
x=−m+5 wydaje mi się ze to bzdury proszę o pomoc
1 lis 18:37
Jerzy:

Czerwona prosta: y = m − 1
Dla y ≥ 0 jest co najmniej jedno rozwiazanie, czyli: m − 1 ≥ 0 ⇔ m ≥ 1
1 lis 18:42
kama: Dzięki Jerzy ale nie miałam wykresów muszę to jakoś algebraiczne zrobic
1 lis 18:51
Omikron: |x−4|=m−1
Z własności wartości bezwzględnej są rozwiązania jeżeli P≥0 (bo wartość bezwzględna jest zawsze
nieujemna)
m−1≥0
m≥1
1 lis 18:57
kama: Dzięki wszystko jasne
1 lis 18:58
kama: A tego to już kompletnie nie wiem
Zbadaj w zależności od parametru k ile punktow o wspolrzednych x ,y spełnia warunek IxI+IyI=5
i y=k
1 lis 19:36
Omikron: Do pierwszego równania za y podstaw k.
|x|+|k|=5
|x|=5−|k|
I dalej tak samo jak w pierwszym
1 lis 19:46