Praca.Moc
Michal: Turysta pokonał róznice wzniesień 500 m.Jaką pracę wykonał, jeżeli jego masa wynosila 70kg, a
masa plecaka 6kg?
10 sty 16:35
b.: policzyć można pracę wykonaną przeciw siłom grawitacji, będzie ona równa zmianie energii
potencjalnej turysty z plecakiem:
E = mgh,
gdzie m=70+6 kg (masa),
g = przyspieszenie ziemskie,
h = 500m (różnica wysokości)
[stokrotka]
10 sty 17:16
Fruu: jezeli ktos niesie zakupy po schodach, to nie wykonuje pracy ^^ czasem nie wiem czy to zad nie
podchodzi do tego przykladu
10 sty 17:49
b.: jeśli niesie w górę, to wykonuje pracę
10 sty 18:28