Wielomiany
aaaaa: Dla jakiej wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu f(x)=2x3+11x2+ax+8 przez
dwumian x+3 jest równa 5.
Nie wiem jak się za to zabrać, proszę o wytłumaczenie, a nie wyłożenia rozwiązania na tacy.
1 lis 18:07
Jerzy:
R(x) = W(−3) = 5
Podstaw i oblicz a.
1 lis 18:10
aaaaa: Czyli przy takim rodzaju zadania po prostu wyznaczam sobie x czyli x+3=0 wiec x=−3 i podstawiam
to sobie a wynik jest moją resztą?
1 lis 18:12
Jerzy:
Tak , bo: W(x) = P(x}(x + 3) + R(x)
dla x = −3 mamy: W(−3) = P(x)(−3 + 3) + R(x) = P(x)*0 + R(x) = R(x)
1 lis 18:15
Kacper:
Warto wcześniej zapoznać się z teorią dotyczącą wielomianów.
1 lis 18:16