Oblicz powyższe dzielenie
deiv2009: (−0,25)2 : (−10/410)
1 lis 18:01
Jack:
| | 1 | | 1 | |
(−0,25)2 = (− |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 42 | |
| | 48 | | 1 | |
| = |
| = − |
| *48 = − 0,1*48 |
| | −10 | | 10 | |
chcesz dokladna wartosc?
1 lis 18:23
5-latek: Ciekawe jak juz niedlugo bedziemy pisac .
bylo rozloz rownanie
Teraz oblicz dzielenie
Jack czy nie zauwazyles tego ?
1 lis 18:29
Jack: Krzysiu
Czy "oblicz" zawsze wymaga podanie dokladnej wartosci?
tzn. zapis −0,1*48 rowniez jest dokladna wartoscia,
chyba ze w obliczaniu chodzi o pokazanie wyniku w sposob,
gdzie nie ma juz dzialan matematycznych
1 lis 18:32
5-latek: Jack
Chodzi o samo sformuowanie .
Tak samo jak nie piszemy oblicz dziedzine tylko wyznacz dziedzine bo sie ja wyznacza
tak samo powinmno byc wykonaj dzielenie .
1 lis 18:35
Jack: no dla mnie polecenie powinno brzmiec "oblicz", albo tak jak mowisz "wykonaj dzielenie",
bo "oblicz dzielenie" to dziwnie brzmi
1 lis 18:38
5-latek: Moze ja sie i czepiam ale ostatnio na forum duzo takich dziwilagow
1 lis 18:38