Oblicz granice funkcji
Hello: Granice, jeśli mam obliczyć granice np.
lim|(1−4n)/(2x+5)|
n→∞
to licze granice, a potem "zmieniam" np. z −2 na 2()bo wartosc bezwzgledna, czy moze sprawdzam
"wykresy funckji" i jesli jedna z nich jest rosnaca to, a druga malejaca to zmieniam znak(np.
z −2 na 2)?
I jeszcze prosilbym o wytlumaczenie jak liczy sie granice w tym przypadku:
lim (1+3n−5n2−6n3)/(7−4n−8n2)
n→∞
Odpowiedź w pierwszym przykładzie to 2, a w drugim +∞
1 lis 17:54
1 lis 18:00
Hello: Nie ma tam zadnych wartosci bezwzglednych. hmm
1 lis 18:20
Jack: pierwszy przyklad naprawde ciekawy, w liczniku mamy "n" w mianowniku "x"
wiec szczerze mowiac, granica nie istnieje tak dlugo jak nie wiemy co to jest x.
1 lis 18:25
Jack:
2)
| | −6n3 − 5n2 + 3n + 1 | |
lim |
| = |
| | −8n2 − 4n + 7 | |
n→
∞
| | | | 5 | | 3 | | 1 | | n3(−6 − |
| + |
| + |
| ) | | | n | | n2 | | n3 | |
| |
= lim |
| = |
| | | |
| | | | 5 | | 3 | | 1 | | n(−6 − |
| + |
| + |
| ) | | | n | | n2 | | n3 | |
| |
= lim |
| = ∞ |
| | | |
| | coś | |
wszedzie gdzie mamy |
| to dąży do zera, dlatego zostaje nam |
| | coś z "n" | |
mowiac niematematycznie w liczniku −6n, w mianowniku −8, zatem minusy sie skracaja wiec mamy
6n/8, ale n−>
∞ wiec mamy 6* nieskonczonosc / 8 a to wiadomo ze sie rowna nieskonczonosc
1 lis 18:29