Zbadaj czy wykres funkcji ma asymptoty pionowe. Jeśli tak, wyznacz równania tych
Matma352: c) f(x)= 5/(x−2)2
d) f(x) = (4x−5)/ x2
1 lis 17:49
Matma352: Bardzo proszę o pomoc, odpowiedzi to x=2 i x=0
1 lis 17:51
Janek191:
| | 5 | |
c) f(x) = |
| ; x ≠ 2 |
| | ( x −2)2 | |
lim f(x) = +
∞
x→ 2
−
lim f(x) = +
∞
x→ 2
+
więc f ma asymptotę pionową o równaniu : x = 2
Patrz też na wykres
1 lis 19:41
Janek191:
| | 4 x − 5 | |
d) f(x) = |
| ; x ≠ 0 |
| | x2 | |
lim f(x) = −
∞
x→)
−
lim f(x) = −
∞
x→ 0
+
więc f ma asymptotę pionową o równaniu x = 0
Patrz też na wykres
1 lis 19:46
Eta:
Pięknie
1 lis 19:47
Janek191:
1 lis 19:52