matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania
Kajaxd:
Rozwiąż równania : a) x−
√
3x
−
2
3
= 0 b) 6x−
√
x
= 0
1 lis 17:42
Jack:
zauwaz, ze w obu przypadkach (
√
x
)
2
= x zatem np. a)
2
(
√
x
)
2
−
√
3
*
√
x
−
= 0
3
niech t =
√
x
i masz rownanie kwadratowe.
1 lis 17:44
Jack:
oczywiscie t ≥ 0
1 lis 17:45