matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
eww:
x
1+cosx
uzasadnij, ze wartosc bezwzgledna z cos
=
√
2
2
1 lis 17:28
Jack:
wykorzystaj wzor, ze cos(2α) = cos
2
α − sin
2
α
x
zatem jesli α =
, no to
2
x
x
x
cos(2*
) = cos
2
− sin
2
2
2
2
x
x
cos(x) = cos
2
− (1 − cos
2
)
2
2
x
cos(x) = 2 cos
2
− 1
2
x
wyznacz z ttego cos
2
i bedzie git.
1 lis 17:43