Równanie
orta: Równanie: jak mogę je rozłożyć?
x3+x2−5x+3=0
1 lis 17:27
5-latek: Tzn co chcesz rozlozyc ? Rownanie ?
Powodzenia .
1 lis 17:31
orta: Chodzi mi o rozłożenie równania w taki sposób, aby móc odczytać rozwiązania.
1 lis 17:33
Omikron: Zauważ, że 1 jest miejscem zerowym. Horner, delta
1 lis 17:36
Mila:
x3+x2−5x+3=0
W(1)=1+1−5+3=0
⇔W(x)=x3+x2−5x+3 jest podzielny przez (x−1)
Schemat Hornera
1 1 −5 3 x=1
1 2 −3 0
x3+x2−5x+3=(x−1)*(x2+2x−3)
(x−1)*(x2+2x−3)=0⇔
x−1=0 lub x2+3x−3=0
teraz poradzisz sobie?
1 lis 17:36
zef: (x−1)(x2+2x−3)=0
1 lis 17:37
orta: Tak, już sobie poradzę, dziękuję
1 lis 17:38
5-latek: Przykro ze nikt nie poprawil twojego myslenia tylko dal rozwiazanie
Zapamietaj sobie .
Rownania sie rozwiazuje lub wyznacza jego pierwiastki
Rownan sie nie rozklada . .
1 lis 17:44