matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kasia:
x
mógłby mi ktos wytłumaczyć, dlaczego lim (x dąży do 0
−
) (x +
) = − 1
|x|
1 lis 16:52
piotr:
dla x→0
−
czyli dla x<0 mamy:
x
lim
x−>0
−
(x+
)= 0 −1 = −1
(−x)
1 lis 17:02